Kriisiviestintään kannattaa varautua seurakuntavaalienkin yhteydessä

Parhaimmillaan vaalit tuovat seurakuntaa ja kirkkoa myönteisesti esille niin toimituksellisessa kuin sosiaalisessa mediassa. On kuitenkin mahdollista, että vaaleissa ilmenee paikallisesti tai jopa valtakunnallisestikin joitain sellaisia kielteisiä vivahteita tai asioita, jotka vaativat tehostetumpaa viestintää ja kenties kriisiviestintää. Tämä kannattaa tiedostaa ja kriisiviestintäohjeet kannattaa kaivaa esiin. 

Tavallisetkin teemat saattavat nousta kohuina somessa ja siirtyä sieltä toimitukselliseen mediaan. Näin tapahtuu etenkin, jos liikkeellä on vääriä huhuja tai erityisen mustavalkoisia äänenpainoja.

Seurakunta kriisiviestii oman kriisiviestintäsuunnitelmansa mukaisesti. Vastuutaho on kirkkoherra, ellei seurakunnassa toisin ole määritelty.  

Mahdollinen valtakunnallinen kriisiviestintätilanne

Kirkon viestintä vastaa kirkon valtakunnallisesta kriisiviestinnästä. Koska mahdollinen mainekriisi on nykyään nopeasti valtakunnallinen, Kirkon viestintään kannattaa ottaa yhteyttä jo varhaisessa vaiheessa, mieluiten silloin, kun kriisiä vasta aavistellaan.  

Kriisissä viestintäyhteistyö seurakunnan, kapitulin ja Kirkon viestinnän kesken on tärkeää. Yhdessä pohditaan, mitä erityisiä viestinnällisiä toimia tarvitaan, missä aikataulussa edetään, kuka toimii ja miten asiaa seurataan.  

Kriisissä viestinnän tavoitteena on pyrkiä minimoimaan kriisin vahingot ja leviäminen sekä tukemaan asianosaisia. Usein jo pienin toimin saadaan esimerkiksi väärät huhut katkaistua ja isommat kriisit, vaikkapa somekohut, vältettyä. Pieniäkään kriisin alkuja ei siis kannata vähätellä, vaan kannattaa hetkeksi pysähtyä tarkastelemaan, olisiko erityinen viestintä nyt tarpeen. 

Yleisohje kirkon kriisiviestintään sekä ohjeet yhteistyöhön Kirkon viestinnän kanssa ovat Sakastin Kriisi-infossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkon viestinnän kriisiviestintäyhteyshenkilö:
viestintäpäällikkö Tuula Putkinen, p. 046 922 0232

Käytössä myös kriisiviestintäpuhelinnumero, johon vastaa joku Kirkon viestinnän johtoryhmästä: p. 09 180 2247