Vaalikahvit
Vaalikahvit on suomalainen tapa juhlistaa yhteistä kokemusta. Oli sitten presidentinvaalit tai kuntavaalit, niin suomalaiset nauttivat kahvinjuonnista yhdessä. Seurakuntavaalien yhteydessä kannattaa järjestää vaalikahvit: ne luovat hyvän tunnelman, mahdollisuuden keskustella seurakuntalaisten kanssa sekä kutsua ihmisiä samalla äänestämään.
Ovella ja kahvipöydissä:
- Iloinen kutsu ja hymyilevä kutsuja joko kirkossa tai ovella. Näin rohkaistaan äänestäjiä ja muita uteliaita viipymään vähän pitempään.
- Ihmisten jututtaminen ja kohtaaminen pöydissä: Monelle tulijalle tämä saattaa olla ensimmäinen kirkkoon tai kirkon järjestämään äänestyspaikkaan piipahtaminen pitkästä aikaa. Lämmin ja ihmiskasvoinen lähestyminen on tärkeää.
Kuka keittää kahvit?
- Vapaaehtoisryhmä huolehtii kahvituksesta ja seurakunta maksaa tarvikkeet. Vapaaehtoisryhmä (Martat, partiolaiset, lähetyspiiri jne) voi samalla esitellä omaa toimintaansa.
- Seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt yhdessä järjestävät vaalikahvit äänestyspaikalla. Vapaaehtoinen kahvimaksu / tuotto esimerkiksi seurakunnan nimikkolähetyskohteisiin.
- Yhteistyösopimus lähikahvilan kanssa: äänestäjä saa lipukkeen, jolla saa kahvin ja vaalipullan tms. lähikahvilasta. Kahvila laskuttaa sitten kertyneiden lipukkeiden perusteella seurakuntaa. Tämä toimii, jos äänestyspiste on kauppakeskuksessa tai sopiva kahvila on muuten vain lähellä. Jos kahvilayrittäjälle sopii, kahvilaan voi lähettää vaikka päivystävän papin juttelemaan äänestäjien kanssa.
- Yhteistyötä paikallisen torikahvilayrittäjän kanssa. Tämä onnistuu, jos äänestyspiste on julkisessa tilassa kuten ulkona torilla. Liikuteltavan torikahvilan voi pystyttää vaikkapa oman kirkon pihalle. Vieraille pihoille (kuten kauppakeskuksen pihalle) torikahvilaa tuskin saa tuoda. Tässäkin voidaan menetellä niin, että torikahvilan pitäjä laskuttaa saamiensa lipukkeiden perusteella.